Foto: Julieta Cervantes og Carli Kadel.

Orbo Novo

Nagelhus Schia Productions, av Sidi Larbi Cherkaoui

Lørdag 12. oktober

kl. 19.00 - 21.00

Kjøp billetter til danseforestillingen her! 
Telefonbestilling tlf. 228 28 197
Gruppebestilling tlf. 228 28 149

Frich`s Spiseri Maihaugen åpner kl. 18.00, velkommen!

Sidi Larbi Cherkaoui skapte “Orbo Novo” (The New World) for NY-kompaniet Cedar Lake Contemporary Ballet i 2009. Forestillingen uttrykker følelser av frihet, innesperring, sammenheng og ensomhet i NYC, hans konfrontasjon med Amerika, den "Nye Verden". Den understreker også de felles forfedrene og den felles arv mellom europeere og amerikanere.

”Orbo Novo” trivdes i den politiske retningen som USA tok i 2009, da stykket ble opprettet, følelsen av en ny åpenhet for resten av verden. Likevel, i dette stykket, blir håp oversatt gjennom en viss følelse av melankoli og gjennom meditasjon. Det snakker like mye om å komme sammen som å løsrive seg fra hverandre. Szymon Brzóskas komplekse musikk gir sjel til de intrikate flytende bevegelsene til de begavede danserne. Teksten til ”A Stroke of Insight”, en bok skrevet av Jill Bolte Taylor, brukes i stykket for å snakke om kontrasten mellom øyeblikkelig sensorisk opplevelse (nå), og minne og projeksjon (fortid og fremtid). Det forklarer hvordan gjennom umiddelbar sensorisk opplevelse man kan være mer synkronisert, mer i fred, og mer i kontakt med universet rundt deg. Settet består av 4 bevegelige strukturer som danserne kan klatre på, eller krype gjennom. Grensene er der, men de er gjennomtrengelige. Du kan ikke få dem til å forsvinne, men du kan flytte dem hvor du vil. Hvis du ikke kan komme igjennom noe for å komme videre, ta det med deg, slik at du på sikt kan komme deg igjennom. Motstanden skjer ved handling, ikke bare gjennom tenkning.

Nagelhus Schia Productions er Norges tredje Nasjonale dansekompani med fast bevilgning, fra Akershus Fylkeskommune. Initiativtaker og kompaniets leder Guro Nagelhus Schia, og assisterende leder Vebjørn Sundby har begge lang fartstid, og høy profil på samtidsdans-scenen.

Nagelhus Schia Productions har som mål å kreere, produsere og promotere danseproduksjoner av høyeste kvalitet. De vil invitere koreografer, både anerkjente mestere, og mer ukjente spennende kunstnere til å lage nye verk sammen med kompaniet.

Guro og Vebjørn har danset og samarbeidet med Sidi Larbi Cherkaoui sitt kompani Eastman i 10 år og vil nå dele et av hans mesterverk med Norge. «Orbo Novo» er kompaniets første helaftens forestilling, og er programmert som avslutningen av Bærum Kulturhus sin Møt Antwerpen-sesong.

---

Produsenter: Nagelhus Schia Productions, Eastman, Bærum Kulturhus og Den Norske Opera & Ballett.
Premiereprodusent – Cedar Lake Contemporary Ballet (New York).

Premiere: 8 Juli 2009, Jacob's Pillow Festival, Becket - Becket (US).

Medvirkende

Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui
Musikk: Szymon Brzóska
Scenografi: Alexander Dodge
Dansere: Guro Nagelhus Schia, Hanne Elisabeth Svenning, Vebjørn Sundby, Navala ‘Niku’ Chaudhari, Jon Filip Fahlstrøm, Catharina Vehre Gresslien, Matias Rønningen, Klara Mårtensson, Shintaro Oue, Daniel Sarr, Ida Haugen, Vilja Kwasny og Stian Bergdølmo.   
Kostymedesign: Isabelle Lhoas, Frederick Denis
Voice and Text Coach: Ivar Sverrisson
Lysdesign: Jim French
Lystekniker: Kyrre Heldal Karlsen 
Lydtekniker: Morten Pettersen / Terje Wessel Øverland
Prøveledere: Oscar Ramos (Eastman) og Kristin Hjort Inao (NSP)

 

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum