Havboka, Riksteatret

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

Fredag 15. mars

kl. 19.00 - 20.30

Kjøp billetter til forestillingen her!
Telefonbestilling tlf. 228 28 197
Gruppebestilling tlf. 228 28 149

Frich`s Spiseri Maihaugen åpner kl. 18.00

---

Når Havboka blir teater

På Litteraturhus Lillehammer kl. 12.00 (samme dag) møtes forfatter Morten A. Strøksnes og skuespiller Jan Sælid til en samtalen om hvordan en bok som "Havboka" kan bli til kritikerrost teater.
Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Skitt fiske, og velkommen!

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.
Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!
 

OPPLEV MER:
Gratis intro i auditoriet på Maihaugen kl. 18.30:
Menneskene og havet v/marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft fra Passion for Ocean


--

Pressen mener:

- Stor skuespillerkunstAftenposten (6) 

- Forrykende (...) rå kraft og poetisk eleganse av Jan SælidVG (5)

- en underholdende kamp, lekent og oppfinnsomt formidletDagbladet (5)

- Et fascinerede dykk (...) Jan Sælid har oss på kroken.Dagsavisen (5)

- Uforglemmelig (...) Hav det lukter svidd avShakespearetidsskriftet

- Storslått (...) Jan Sælid har det hele i sin hule håndVårt Land

--

På scenen
Jan Sælid.

Team
Regissør, Scenograf, Dramatiker: Ole Anders Tandberg. Lyddesigner: Joel Sahlin. Kostymedesigner: Maria Geber. Lysdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson. Produsent: Wenche Viktorsdatter Paulsen

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret

Lillehammer, Maihaugvegen 1, Oppland
Lillehammer Museum